понеділок, 3 квітня 2023 р.

Патріот рідної землі: до дня народження Олеся Гончара


3 квітня 2023 р. виповнюється 105 років від дня народження Олеся Гончара, письменника, твори якого перекладені близько 70-ма мовами, людини планетарного масштабу, чиє ім’я добре відоме світові.  Олесь Гончар народився в незалежній Україні. Власне, він був її ровесником. «Я теж родом із Полтавщини...», - на цьому не забував при нагоді наголосити Олесь Терентійович. Дитячі роки його пройшли з дідусем і бабусею в с. Сухе Полтавської області. Бабуся замінила майбутньому письменникові матір. А ще на дитячі роки Олеся припала доба українського національного відродження, на юнацтво – час, коли те відродження стало розстріляним. Далі був Голодомор. А потім юність – фронт, полон, знову фронт. 












Побачене відтворив у романі "Людина і зброя", за який отримав премію імені Шевченка. Проте про свій "воєнний період", вірші, які народжувались у перервах між боями, розповідав скромно та стримано. Відчував і вважав, що це лише "емоційні чернетки" майбутніх важливих творів. Інтуїція не підвела Олеся: вже повернувшись із фронту, він створив свій перший "класичний" твір — новелу "Модри Камень" (1946). 
 


«Ось знову весна, сонце, поля і гори тонуть у буйній зелені. Майже первозданна краса її змушує замислитися і про життя, і про майбутнє. Що на мене чекає? Снаряд чи розривна куля, чи смерть миттєва і в муках, на санітарному возі?.. Чого хочеться? Жити в Гринаві, написати велику, пристрасну, але правдиву повість про загиблих людей, про оману і страждання мільйонів. І піти, заснути навіки, піти в царство спокою і справедливості. Але знаю, все буде не так: мрії ласкаві, а життя жорстоке – тільки декого любить воно. Тому – сумні думи, чорні думи і в повітрі в‘ється вона, щастя моє, - і чую її голос, і знаю, що все це – золота казка». 1945
Йому пощастило: він повернувся додому живим і не зламаним духовно, а лише привченим Системою ховати свої справжні думки, натомість говорити те, що від тебе хочуть почути. І ось з таким складним досвідом недавній старший сержант-мінометник Олександр Гончар стає письменником Олесем Гончаром. Українським радянським письменником.
 "Собор" Олеся Гончара, написаний протягом 1963-1967 років, вперше опублікований в журналі «Вітчизна» у 1968 році, здобув неймовірну популярність, його передавали з рук у руки, продавали "з-під поли", він мав навіть певний міжнародний розголос. 
Сьогодні цю книгу можна без перешкод взяти у кожній бібліотеці. 
Народна артистка України Ніла Крюкова у 1984 році створила моновиставу за романом Олеся Гончара "Собор", що був заборонений радянською цензурою.
 


Пропонуємо вашій увазі віртуальну книжкову полицю з фондів Полтавської наукової бібліотеки імені І. П. Котляревського. Зазначимо, що у нашій книгозбірні збережено більшість творів письменника та матеріали про його життєвий і творчий шлях, зокрема книги В. Пащенка «Гончарова правда про духовність і церкву», М. Степаненка «Публіцистична спадщина Олеся Гончара» та ін.
У селі Сухому Кобеляцького району Полтавської області 28 серпня 2000 р. було відкрито Державний літературно-меморіальний музей-садибу Олеся Гончара. Щорічно, 3 квітня та 14 липня в музеї проводяться літературно-музичні вечори пам'яті письменника.
На Полтавщині ім'я Олеся Гончара носять:

Немає коментарів:

Дописати коментар