четвер, 20 квітня 2023 р.

Обпалені Чорнобилем

 

      26 квітня 1986 року – трагічна дата в історії України. Того дня сталася аварії на Чорнобильській АЕС, яка стала найбільшою техногенною катастрофою ХХ століття. Слово «Чорнобиль» стало знаковим для всього світу, залишивши незагойну рану не лише на українській землі, але і в серцях людей. Після аварії утворилася радіоактивна хмара, що накрила Україну та також значну частину ь європейських країн. Жителів прилеглих міст евакуювали, радіоактивному випромінюванню піддалися тисячі людей, перш за все ліквідатори катастрофи. До ліквідації наслідків були залучені тисячі фахівців різних професій. Отримуючи великі дози опромінення, інженери, будівельники, шахтарі, енергетики, водії, лікарі, військовослужбовці – усі, хто здійснив самопожертву, втративши життя і здоров’я, щоб зупинити невидимого і підступного ворога. В результаті аварії з сільськогосподарського користування виведено близько 5 мільйонів гектар земель, а навколо АЕС створена 30-кілометрова зона відчуження. В даний час над зруйнованим четвертим четвертим енергоблоком АЕС встановлено саркофаг - новий безпечний конфайнмент, запущений в експлуатацію в липні 2019 року.

    Відділ краєзнавства підготував книжково-ілюстративну виставку «Обпалені Чорнобилем», де представлені друковані матеріали з фондів бібліотеки, які розкривають деякі моменти трагедії, що чорною стрічкою перетнула життя мільйонів. Книги про Чорнобильську катастрофу актуальні завжди, адже дають можливість відчути всю повноту трагедії, яка відбулася, щоб убезпечити наступні покоління від неправильних вчинків.


     Книга «Солдати Чорнобиля» (2021 р.) розповідає про наших земляків-полтавців, які брали безпосередню участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Це люди різного віку і професій – від солдат строкової служби до професійних пожежних, а також геологи, будівельники, лікарі… Всі вони об’єднані спільною бідою, а також спільною метою – захистити рідну землю і людей від біди. Книга наповнена цікавим матеріалом та документальними світлинами.


    «Книга пам’яті чорнобильців Диканщини» (2017 р.) - це книга спогадів і документів, яка вустами пересічного громадянина розповідає про відгомін Чорнобильської катастрофи в житті мешканців Диканщини, має стати пересторогою та уроком для наступних поколінь.

    У книзі «Мобілізовані Чорнобилем» (2016 р.) містяться біографічні дані про ліквідаторів, їх спогади, світлини, газетні публікації, поетичні та музичні твори, створені жителями чорнухинського краю на чорнобильську тематику.



    Книга «Полтавці, обпалені Чорнобилем», надрукована до 25-річчя трагедії, містить спогади ліквідаторів та публікації з газет за різні роки…



    Одне з видань «Чорнобиль-30. Книга слави і пам’яті. Полтавська область» (2016 р.) містить систематизовану наявну інформацію про чорнобильський період у житті полтавців, а також поіменний список близько 18 тисяч краян-ліквідаторів аварії, пошановано пам’ять тих, хто поклав своє життя у боротьбі з атомом, узагальнено дані про діяльність чорнобильських організацій Полтавської області.


 На виставці також представлені статті з газет з спогадами учасників трагічних подій:







    Чорнобильська катастрофа стала попередженням усьому людству, наскільки крихким може бути наше майбутнє з неконтрольованою радіацією. Подвиг ліквідаторів неможливо переоцінити, а їх героїзм, самопожертва та патріотизм гідний найбільшої шани.

Немає коментарів:

Дописати коментар