вівторок, 12 березня 2019 р.

У сяйві художнього слова Миколи Костенка

«Його вірші заряджені самоповагою, чесним і відвертим поглядом на життя, в них потужний заряд застороги від можливої втрати моральних цінностей, народжених численними поколіннями українців. До них, до цих цінностей, стезею правди слід рішуче повертатися нині. Бо завтра буде вже запізно», - це слова з анотації до поетичної збірки «Стезя» Миколи Васильовича Костенка, якому 19 березня 2019 року виповнилося б 80 років.
Микола Костенко – талановитий поет, літературознавець, критик і публіцист, перекладач і журналіст, автор понад 20 художніх і художньо-публіцистичних книг, редактор низки періодичних видань, член Національної спілки письменників України (1997) і Національної спілки журналістів України (1965), людина чесна і відверта, відкрита перед совістю й Україною.


Лауреат літературних премій Київського науково-виробничого об’єднання «Арсенал» (1983), «Смарагдова ліра» Держкомкордону України (2006), полтавських регіональних імені Панаса Мирного (2001), імені Володимира Малика (2007), імені Леоніда Бразова (2007), імені Василя Симоненка (2009), імені Володимира Короленка (2011). Багаторазовий лауреат видань Полтавської спілки літераторів, газет «Известия», «Правда Украины», «Зірка», «Робітнича газета», «Коммунист», «Комсомолец» (м. Єреван), «Заполярье» (м. Воркута), журналів «Україна», «Хлібороб України», «Комуніст України», «Распространение печати», «Вестник связи» (м. Москва), Полтавської ОДТРК «Лтава» та інших засобів інформації.

Він був мудрим керманичем для початківців у літературі. Його передмови до поетичних і прозових збірок - то не лише вдумливий аналіз написаного, а й слушні поради, компетентне обговорення успіхів і промахів того чи іншого автора. Його літературна діяльність сприяла вихованню нашої молоді, протистояла руйнівному відчуженню її від героїчного минулого нашого народу. Микола Васильович буводним із фундаторів Полтавської спілки літераторів. Його енергія, ініціативність, неспокійний характер сприяли тому, що письменники-полтавці, незважаючи на непрості часи наші, жили і діяли, долали видавничі негаразди.
У відділі краєзнавства Полтавської наукової бібліотеки ім. І. П. Котляревського відкрита виставка до 80-річного ювілею письменника Миколи Костенка "У сяйві художнього слова", яка ознайомить з його літературним надбанням та творчою біографією. Виставка, яку підготувала провідний бібліотекар відділу краєзнавства Наталія Миколаївна Лисенко, діятиме з 11 по 31 березня 2019 року.


Немає коментарів:

Дописати коментар