четвер, 4 травня 2023 р.

Історик Полтавщини: до 85-річчя від дня народження В. Я. Ревегука

 Ім’я Віктора Яковича Ревегука добре відоме на Полтавщині усім, хто цікавиться історією рідного краю. І передусім тим, хто прагнув і прагне вивчати її не за академічними підручниками, а хоче знати про реальні події, про реальних людей. Адже упродовж багатьох років, ще за радянського режиму, Ревегук досліджував сааме цю історію України і Полтавщини. Потяг до правдивих досліджень, не спотворених радянською пропагандою Віктор Якович упродовж багатьох років прищеплював і своїм вихованцям – студентам історичного факультету ПНПУ ім. І. П. Котляревського. Його відносять до числа краєзнавців-енциклопедистів, за підручниками і науковими працями якого сьогодні навчаються школярі і студенти, поповнюють інтелектуальний запас учителі-історики.



Бібліографія праць Віктора Ревегука налічує більше 400 найменувань, середяких монографії, підручники та навчальні посібники, брошури, наукові статті. Його внесок у наукові дослідження історії України і Полтавщини налічує понад 30 одноосібних і колективних монографій і підручників, понад 300 статей з різних питань історії України та історичного краєзнавства.

Варто відмітити, що переважну більшість своїх друкованих праць Віктор Якович презентував у нашій бібліотеці. Обов'язково з дарчими написами передавав примірники до наукової книгозбірні. 

На виставці до ювілею історика представлено більшість монографій Віктора Яковича, які розкривають його науково-дослідницьку роботу – історія Української революції, повстанський рух на Полтавщині, історія голодоморів 1921–1923 рр, 1932–1933 рр., 1947 р.; останні роки життя в Полтаві видатного письменника-гуманіста В. Г. Короленка, організація національно-патріотичного підпілля полтавців та їх життя у роки німецької окупації.

Назвемо деякі видання: 

«Полтавщина в добу Української революції 1917-1920 рр.» (2002) – це чи не перша спроба наукового дослідження автором подій української революції. 

Вже на жаль без дарчих написів до фонду нукової книгозбірні потрапили нариси з історії «Лохвицький край у добу Української революції». Написана, як завжди, на основі чисельних архівних документів та матеріалів періодичної преси тих часів. Ще одне видання, присвячене 100-річчю Української революції 1917-1921 рр. - Гадяцький край у добу Української революції.

Витримала не одне видання монографія «Короленко в Полтаві (1917-1921)» (1998, 2003, 2009, 2014), написана у співавторстві з Надією Кочергою. Книга розкриває маловідомі факти з життя Короленка, містить прекрасну бібліографію до кожного розділу та світлини. Кожне наступне видання значно доповнене новими фактами та доопрацьованими матеріалами. 

«Полтавщина. Протибільшовицький рух опору 20-30-х років XX століття» (2016) – це робота Віктора Яковича з архівними документами Управління СБУ в Полтавській області. Оскільки протибільшовистський рух був малодослідженим, історик описав про українське підпілля 1920 року у Полтаві, про трагедію полтавських кобзарів, засуджених у звинуваченні в контрреволюційній діяльності, про Голодомор 1932-33 рр. 

"Погляд через об’єктив фотокамер. Полтавщина в роки німецько-радянської війни 1941-1945 рр." (2019) – поєднання грунтовних історичних досліджень В. Я. Ревегука з колекцією світлин (понад 200), які були знайдені в архівах Німеччини, Сполучених Штатів та рф військовим істориком і краєзнавцем Олегом Безверхнім. 









«Полтавці – поборники державної незалежності України» вийшла друком у 2015 році. Це збірка біографій тих, хто поклав своє життя за незалежність нашої держави. Вміщено також короткі дані про 98 полтавців, учасників неоголошеної війни 2014 року. У 2016 році вийшло друге доповнене видання. І Віктор Якович з болем сказав, що минув всього рік, а в книзі зібрано дані про 166 полтавців, які загинули під час проведення антитерористичної операції (АТО), захищаючи свободу і територіальну цілісність своєї Батьківщини.

Остання стаття Віктора Яковича - Кобеляцький край в добу Української революції (1917-1921 рр.) вийшла вже у 2021 році у 16 випуску музейного збірника наукових статей "Маловідомі сторінки історії, музеєзнавство, охорона пам'яток". 

Науковець друкувався в альманахові "Рідний край", журналах "Постметодика", "Український історичний журнал", місцевих періодичних виданнях - "Зоря Полтавщини", "Комсомолець Полтавщини", "Вечірня Полтава". 

Історик був активним учасником всеукраїнських та регіональних краєзнавчих конференцій. Зокрема, його статті увійшли до збірників «Держава і церква в новітній історії України», Наукові записки Полтавського літературно-меморіального музею В. Г. Короленка, Полтавщина в українській революції 1917-1921 рр., та ін. 

Презентована виставка буде діяти у відділі краєзнаства до кінця травня і всі бажаючі мають змогу відвідати та детальніше з нею ознайомитися.


Немає коментарів:

Дописати коментар