середу, 28 червня 2023 р.

Інформаційна година з нагоди Дня Конституції України

 28 червня до відділу краєзнавства Полтавської ОУНБ ім. І. П. Котляревького завітали представники Київського районного відділу філії ДУ Центру пробації у Полтавській області. 


Саме сьогодні Україна відзначає 27-му річницю прийняття Конституції України. Сьогодні Конституція – ядро нацiональної правової системи України. Для нас, українців, Конституція – це про права і свободи, це про гідність, цінності, хребет нації, стійкість та нескореність. Наша Конституція справді зорієнтована на людину, гуманістичні цінності та правові відносини між суспільством і державою. Такою вона є, зокрема, тому, що, попри досвід життя в тоталітарній системі та наявність колоніального минулого, українським землям був властивий пошук норм і засад, які б регулювали взаємодію між населенням і владою. Власне, це також робить нас частиною Європи та істотно відрізняє від Росії.

До цієї дати у відділі краєзнавства діє книжкова виставка, огляд якої провела головний бібліотекар відділу Ганна Дідусенко. Зокрема, зкцентовано увагу на праці М. Томенка, який уклав навчальний посібник «Україна: історія конституції» (К.: Генеза, 2015). У книзі вміщено аналіз конституційних документів, що характеризували суспільно-політичне життя на українських теренах. Велика увага у посібнику відведена полтавцям – творцям конституційних актів в Україні. Серед них: П. Орлик, М. Міхновський, М. Драгоманов, С. Петлюра, П. Чижевський.

На виставці маємо збірку «Конституційні акти України 1917-1920: невідомі конституції України» (К., 1992 р.). Ця книга дає можливість ознайомитися з проєктами конституції доби української революції, які ще називають конституцією С. Петлюри.

Стаття про професора Харківського юридичного інституту Марка Цвіка, опубліковану в журналі «Право України» 2014 р., який брав участь у розробці проєкту Конституції України 1996 року.









Немає коментарів:

Дописати коментар