понеділок, 16 березня 2020 р.

Анатолій Дяченко - педагог і письменник (до 95-річчя від дня народження)

«Якби у нашому житті не було таких людей, ми почувалися б обкраденими», - сказав літературознавець та критик Микола Костенко про Анатолія Дяченка, 95 річчя від дня народження якого відзначається 22 березня.

Анатолій Миколайович Дяченко - відомий літературознавець, педагог, критик. Він народився у Мачухах. Через декілька років родина переїхала до Полтави. Анатолій навчався у середній школі № 10. Він рано вийшов на самостійний шлях. Вчився у П’ятигорському педінституті, викладав у школах Ставропілля, був газетярем, аспірантом Київського педагогічного інституту, наполегливо вчився у таких відомих київських педагогів як Ф. Гурвич, В. Савенко, професор Т. Бугайко, доцент Л. Падалка – у Полтаві. Учасник Другої світової війни. Чотири роки воював на фронті. Тридцять років свого життя віддав Полтавському педагогічному інституту (тепер ПНПУ ім. В. Г. Короленка). Анатолій Дяченко відрізнявся високим рівнем фахових вимог, дисципліною навчання. Разом з написанням численних методичок, планів, посібників, він досліджував сторінки творчості Тараса Шевченка, Лесі Українки, Панаса Мирного. Збирав і записував спогади про свої зустрічі з К. Симоновим, С. Михалковим, О. Ковінькою, П. Майбородою, В. Симоненком.




Найвагоміший здобуток енциклопедично освіченого ученого і літератора становлять сотні наукових розвідок, статей з літературознавства, які поміщені, зокрема, в «Українській літературній енциклопедії», «Енциклопедії сучасної України», у фахових газетах «Літературна Україна», «Літературна Полтавщина» та в інших всеукраїнських і місцевих виданнях.
Він дав довідки про багатьох полтавських літераторів. Підтримував і заохочував молодих літераторів-початківців, часто його влучні передмови і післямови до їх творів давали їм путівку в життя. Брав активну участь брав у створенні Полтавської спілки літераторів.
«Абсолютно щаслива біографія непохитної у своїй вірі людини», - підкреслив Микола Васильович Костенко.
На книжковій виставці вашій увазі представлено автобіографічна повість «Я син ворога народу» та «За горами гори» (про події Другої світової війни), а також джерела, в яких зібрані критичні статті, спогади, біографічні нариси, рецензії А. М. Дяченка про плеяду полтавських письменників – «Хвалю й сварю, кого люблю», «Якщо ти людина», «Літератори Полтавщини».
Виставка діє у відділі краєзнавства з 10 по 31 березня 2020 року.

Немає коментарів:

Дописати коментар